behandelingsmethoden

In de Praktijk voor Kunstzinnige Therapie in Noordwijkerhout worden klassieke medische kennis en antroposofische inzichten geïntegreerd toegepast.

De therapeutische middelen zijn  tekenen, schilderen, boetseren en biografisch georiënteerde gesprekstherapie . Kunstzinnige ervaringen zijn niet nodig, omdat het beleven van kleuren en vormen en het scheppende proces centraal staan. Biografisch georiënteerde gesprekstherapie kan apart of in combinatie met kunstzinnige therapie gegeven worden.
Afhankelijk van uw behoeftes bestaat er de mogelijkheid om individuele therapie of groepstherapie te volgen.

Meestal worden de drie middelen schilderen, boetseren en tekenen in de therapie gecombineerd ingezet.

Schilderen
Boetseren
Tekenen
Schilderen spreekt vooral het gevoelsleven aan, omdat we min of meer bewust in en met kleuren leven. 
Kleuren kunnen bijvoorbeeld voeden bij lichamelijke zwakte na een operatie. 
Of ze kunnen opvrolijken  bij depressiviteit. Wie "vastzit" of in vaste patronen leeft en zich daardoor zelf beperkt kan met behulp van het schilderen en het beleven van de verschillende kleurnuances weer in beweging komen, het gevoelsleven kan "weer gaan stromen".
Boetseren sterkt vooral de wil, want om de koude, harde aarde te bewerken en tot een bepaalde vorm te brengen heeft men wilskracht nodig. 

Boetseren helpt tevens concentratievermogen en  innerlijke structuur te verbeteren.

Waarnemend tekenen bevordert de verbinding met de buitenwereld en de inleving in de dingen die u tekent. Het is een uitstekende methode, die bijvoorbeeld depressies tegenwerkt. 

Vormtekenen werkt concentrerend en brengt iemand in een uitgewogen ritme. 

Dynamisch tekenen werkt bevrijdend voor iemand die bang is zich te uiten, niet durft of "vastzit".